Gorzki smak cukru.

  Wiele nowych pojęć wprowadzających nas w świat zdrowego odżywiania wyjaśniła nam dietetyczka p. Edyta Harmata na prozdrowotnym, otwartym spotkaniu w bibliotece.

   Przy zdrowej herbatce i bezglutenowym cieście łatwiej było zrozumieć przyczyny otyłości – rozprzestrzeniającej się z niezwykłą szybkością współczesnej choroby cywilizacyjnej.

   Winę za to w większości ponosi syrop glukozowo – fruktozowy ; „cudowne odkrycie” otrzymywane z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą, a później na syrop złożony  z glukozy i fruktozy. Ten „eliksir” jest praktycznie we wszystkich produktach słodzonych. Warto zdać sobie sprawę, że jedząc np. jogurt, w którego składzie teoretycznie nie ma cukru, znajdziemy w nim z całą pewnością słodycz w formie syropu.

   Drugim odpowiedzialnym za nasze tycie jest wszechobecny glutaminian sodu – wzmacniacz smaku. Tę sól sodową kwasu glutaminowego o symbolu E621 znajdziemy  przede wszystkim w gotowych mieszankach przyprawowych, kostkach rosołowych, wędlinach, konserwach, pasztetach, fast – fordach, chipsach i przekąskach.

Rady p. Edyty to jeść jak najwięcej produktów naturalnych i nieprzetworzonych , pić dużo wody, która reguluje nasz metabolizm.

Po wykładzie każda uczestniczka spotkania przeszła indywidualny monitoring stanu zdrowia  i otrzymała indywidualne wskazówki dietetyczne.

 

Tagi

GALERIA